Hozzávalók: 800 g kígyóuborka, 15
g só, 80 g kristálycukor, 0,5 dl borecet (5 %-os), 1 g. fokhagyma, 3 dl víz, 1
cs. friss kapor, 1 g őrölt bors, 1 g fűszerpaprika
A vizet lehűtjük, a kaprot
finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az uborkát 1 mm vastagságúra
legyaluljuk, enyhén besózzuk, és állni hagyjuk. A vízhez hozzákeverjük a sót,
az ecetet, a kristálycukrot, majd addig kevergetjük, amíg feloldódnak az
ízesítők és kellemes pikáns ízt adnak. A salátaecethez hozzákeverjük a
kicsavart uborkát, a finomra vágott kaprot és az összezúzott fokhagymát. Az
uborkát jól lehűtjük, majd üvegtányérra tálaljuk, tetejére őrölt borsot és
fűszerpaprikát hintünk. Az idei uborkasalátát tálaláskor - ízlés szerint -
meglocsolhatjuk tejföllel is.