30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg savanyú
káposzta, 30 dkg főtt, füstölt, sovány sonka vagy tarja (esetleg egyéb füstölt
hús), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1-1 db piros és zöld színű
zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, ecet, mustár, só, cukor, ízlés szerint, 1
mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál savanyúkáposzta-lé
A savanyú káposztát
lecsöpögtetem, és metéltre vágom. A főtt sonkát és a megmosott, lecsurgatott,
kicsumázott zöldpaprikákat, ugyancsak metéltre vágom. A megtisztított
vöröshagymát nagyon apró kockákra vagdalom és megsózom. 30 percig hagyom állni
a sóban. Közben a kapribogyó leszűrt levét, a savanyúkáposzta-levet, kevés
ecetet, mustárt, őrölt fekete borsot és az olajat simára keverem, majd az
összes hozzávalót egy salátástálban jól összekeverem. Lefedve legalább egy
napig érlelem a hűtőszekrényben. (Aki szereti a csípős ízeket, tegyen bele 1-1
mokkáskanál chilit vagy csípős paprikát.) Tálalás előtt még egyszer megkeverem,
tetejére teszem a kapribogyó-szemeket és hidegen kínálom.