60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 csomag
csirkeaprólék, 2 fiola kapribogyó, 1 adag (25-30 dkg) vegyes leveszöldség, 20
dkg gomba, 2 evőkanál marinált paradicsompaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl
tejföl, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 1 csokor zöldhagyma (szárával együtt),
4 dkg rizs, só, kevés cukor, törött fehér bors, ízlés szerint
A csirkeaprólékot megtisztítjuk
és feldaraboljuk. A zöldséget tisztítás után egészben hagyva sós vízben
feltesszük főni. Ha a víz forr, beletesszük az aprólékot, lefedve puhára
főzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk. (A levéből levest készíthetünk.) A
húst kicsontozzuk, és metéltre vágjuk, a zöldséget pedig vékony hasábokra
vagdaljuk. A tejfölbe belekeverjük a leszűrt kapribogyó levét, egy evőkanál
olajos-ecetes paprikalevet, sót, cukrot, fehér borsot és a megtisztított,
szétzúzott fokhagymát. A gombát tisztítás után felszeleteljük, sós vízzel
leforrázzuk, majd a hússal, zöldséggel és a közben megpárolt rizzsel együtt a
mártásba keverjük. Végül hozzáadjuk a csíkokra vagdalt paradicsompaprikát is.
Jégbe hűtjük, tálalás előtt üvegtálra rakjuk, tetejét sűrűn beszórjuk a
megtisztított és hajszálvékonyra karikázott zöldhagymával és a finomra vágott
kapribogyóval. Aki nem szereti a nyers zöldhagymát, előtte besózhatja.