Hozzávalók: 50 dkg héjas
burgonya, 25 dkg zöldbab, 25 dkg tisztított karfiol, 20 dkg jó kemény, apró
paradicsom, 2 dl tejföl (vagy joghurt), ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött
bors, 2 csokor, friss, zöld kapor, fél citrom leve, csipet cukor.
A burgonyát héjában megfőzöm, a
megtisztított zöldségeket pedig külön-külön gőzben (vagy nagyon kevés sós
vízben) félpuhára párolom és hagyom kihűlni. A meghámozott főtt burgonyát apró
kockákra vágva lehetőleg többrészes salátástál egyik mélyedésébe halmozom, a
többi mélyedésbe teszem a párolt zöldségeket és a kis kockákra vágott
paradicsomot, külön-külön. (Ha nincs osztott táluk, akkor egy nagyobb
pecsenyéstálra külön-külön halmokba rakják!) A tejfölt összekeverem a
citromlével, a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott kapor
háromnegyed részével, majd a sóval és a csipetnyi cukorral ízesítem. A mártást
ráöntöm a saláta alkotórészeire, és a maradék kaporral meghintve folpack
fóliával jó szorosan letakarom. Hűtőszekrénybe teszem egy-két órára.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.