Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt
burgonya, 2 közepes nagyságú sárgarépa, 1 nagy, savanykás alma, 1 nyers
salátauborka, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 csokor
petrezselyemzöld, 1 csokor piros hónapos retek, 1 dl száraz fehérbor, fél dl
olaj, 2 dl ketchup, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál
currypor, ízlés szerint só.
A meghámozott, főtt burgonyát
hagyom teljesen megdermedni, illetve előző nap megfőzöm, és jól lehűtöm a
hűtőszekrényben. Salátástálban elkészítem a mártást: a ketchupot, a bort, a
mustárt, az olajat, és a fűszereket simára keverem, beleteszem a nagyon
vékonyra karikázott újhagymát zöldjével együtt és belekeverem a megmosott,
lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyemzöldet. A megmosott, héjas
uborkát, a megtisztított, nyers sárgarépát és a héjas, kicsumázott almát az
almareszelő durva fokán szép, hosszú szálakra reszelem és belekeverem a
mártásba. A dermedt burgonyát ugyancsak megreszelem és hozzáadom, majd az
egészet óvatosan, villával átforgatom, és lefedve néhány óráig hűtöm. Tálalás
előtt a megtisztított piros retekből gusztusos díszeket farigcsálok, és a
tetejére rendezem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.