Céklasaláta 1.
Hozzávalók: 1 kg cékla (lehetőleg
a bíborhenger-fajta), 1 vastagabb szál torma, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál só. ízlés szerint 1-2 evőkanál méz, almaecet (vagy egyéb salátaecet).
csipet tört köménymag.
A céklarépákat gondosan
megmosom. Ha szükséges, kefével lesikálom, hogy az összes homokos szennyeződés
lejöjjön róla. Lapos tűzálló tálra fektetem, de előzőleg nem felejtem el néhány
helyen megszurkálni a nagyobb darabokat. Aláöntök egy deci vizet és szorosan
befedve, betolom a mikrohullámú sütőbe. Húszpercnyi párolás szükséges a
legerősebb fokozaton ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon. Közben a salátamártást
elkészítem: almaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy kellemesen savanykás
legyen, összesen körülbelül jó félliternyit. Sóval, mézzel és a fűszerekkel
ízesítem, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt tormát meg a zúzott
fokhagymát. A párolási idő letelte után még legalább tizenöt percig hagyom
háborítatlanul fedő alatt a céklát, azután pedig meghámozom, és nagylyukú
reszelőn lereszelem. A céklareszeléket befőttes üvegben leöntöm a salátalével
és hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább két napig érlelem. Ezután
leszűröm a levét. A visszamaradt céklát összekeverem a kefirrel. (Leszűrt
levéből céklalevest lehet készíteni, vagy kevés mézzel, ásványvízzel elkeverve
kitűnő üdítőital. (Bármilyen pecsenye mellé kitűnő köret vagy saláta, de
vacsorára is alkalmas néhány szelet pirított kenyérrel.
Céklasaláta 2.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 nagy
szál torma, ecetes –sós - cukros páclé, 2-3 ek. olaj
A héjában megfőzött céklát, még
melegen meghámozzuk, és felszeleteljük. Ráreszeljük a tormát, és annyi ecetes-
sós-cukros páclével öntjük le, hogy ellepje. Legalább 1 napra hűtőbe tesszük.
Céklasaláta 3.
Hozzávalók: Kb. 2 kg cékla, 10
dkg torma vagy 1 pohár ecetes torma, kevés köménymag, ecet, cukor, 2 dl víz, 1
ek. olaj
Készítés: A megtisztított céklát
helyezzük egy tűzálló tálba, öntsünk a tálba vizet, letakarva a mikróban 20
percig főzzük. Lehűlés után a céklát káposztareszelőn reszeljük le. Tegyük rá a
reszelt tormát, ecetet, cukrot, kevés olajat, köménymaggal hintsük meg. A
megmaradt céklalevet, ha szükséges kevés vízzel felhígítva öntsük hozzá.