Nyers céklasaláta 1.
Hozzávalók: 60 dkg apró cékla, 2
db nagy alma, 2 db kis vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 ek. méz, 1-1 csipet
só, fehérbors és őrölt kömény, 2 evőkanál dióolaj
A céklát langyos folyó csapvíz
alatt gondosan lekeféljük, meghámozzuk és legyaluljuk. A céklacsíkokat
beletesszük egy tálba. Az almát meghámozzuk, nyolcadokba vágjuk, kimagozzuk, és
vékonyan felszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk.
A citromlevet összekeverjük a mézzel, a sóval, a borssal és a köménymaggal. Az
almát és a hagymát a céklához vegyítjük, ráöntjük a salátalét, végül
rácsorgatjuk az olajat, és az egészet alaposan átkeverjük. Tehetünk még hozzá10
dkg reszelt, nyers zellergumót, és gyömbért is.
Nyers
céklasaláta 2.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg
cékla 2 ek. frissen reszelt torma (vagy ecetes torma), 2 dl tejföl, só, cukor,
köménymag, ecet
Elkészítés: A céklát kefével
megsikáljuk, majd alaposan lemossuk, és nyersen meghámozzuk. Az almareszelő
legfinomabb fokán pépesre reszeljük. Mély tálban 3 dl-nyi ecetes levet
készítünk, amelyet a tormával, a sóval, a cukorral és a köménymaggal ízesítünk.
A reszelt céklát a lébe beleöntjük, majd jól összekeverjük. A befedett tálat a
hűtőszekrénybe tesszük, és legalább 1 napig érleljük, de az sem baj, ha hosszabb
ideig áll fogyasztás előtt. (Akár háromszoros adagban is érdemes készíteni,
mert nagyon sokáig eláll.) Közvetlenül tálalás előtt a salátás tányérokra
adagolt nyers céklasalátát leöntjük tejföllel. Nagyon egészséges, sok vitamint
tartalmazó saláta-savanyúság. (Télen napi vitaminszükségletünket egy adag
céklasaláta majdnem teljesen fedezi.)
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Nyers céklasaláta 3.
Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 adag
ecetes- sós-cukros páclé, 1 fej vöröshagyma, 1 szál torma, 2-3 ek. olaj
A nyersen meghámozott céklát
nagyobb lyukú reszelőn megreszeljük. Közé keverjük a finomra vágott vagy
reszelt vöröshagymát, a reszelt tormát és egy kevés páclével meglocsoljuk. Jól
összekeverjük, és szorosan üvegekbe tömjük. Legalább 1 hétig állni hagyjuk, ha
kell, utána ízesítjük. Mindig csak annyit keverünk össze egy kevés olajjal,
amennyit tálalunk.