2013. április 1., hétfő

Nyers céklasaláta


Nyers céklasaláta 1.

Hozzávalók: 60 dkg apró cékla, 2 db nagy alma, 2 db kis vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 ek. méz, 1-1 csipet só, fehérbors és őrölt kömény, 2 evőkanál dióolaj
A céklát langyos folyó csapvíz alatt gondosan lekeféljük, meghámozzuk és legyaluljuk. A céklacsíkokat beletesszük egy tálba. Az almát meghámozzuk, nyolcadokba vágjuk, kimagozzuk, és vékonyan felszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk. A citromlevet összekeverjük a mézzel, a sóval, a borssal és a köménymaggal. Az almát és a hagymát a céklához vegyítjük, ráöntjük a salátalét, végül rácsorgatjuk az olajat, és az egészet alaposan átkeverjük. Tehetünk még hozzá10 dkg reszelt, nyers zellergumót, és gyömbért is.

Nyers céklasaláta 2.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cékla 2 ek. frissen reszelt torma (vagy ecetes torma), 2 dl tejföl, só, cukor, köménymag, ecet
Elkészítés: A céklát kefével megsikáljuk, majd alaposan lemossuk, és nyersen meghámozzuk. Az almareszelő legfinomabb fokán pépesre reszeljük. Mély tálban 3 dl-nyi ecetes levet készítünk, amelyet a tormával, a sóval, a cukorral és a köménymaggal ízesítünk. A reszelt céklát a lébe beleöntjük, majd jól összekeverjük. A befedett tálat a hűtőszekrénybe tesszük, és legalább 1 napig érleljük, de az sem baj, ha hosszabb ideig áll fogyasztás előtt. (Akár háromszoros adagban is érdemes készíteni, mert nagyon sokáig eláll.) Közvetlenül tálalás előtt a salátás tányérokra adagolt nyers céklasalátát leöntjük tejföllel. Nagyon egészséges, sok vitamint tartalmazó saláta-savanyúság. (Télen napi vitaminszükségletünket egy adag céklasaláta majdnem teljesen fedezi.)
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Nyers céklasaláta 3.

Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 adag ecetes- sós-cukros páclé, 1 fej vöröshagyma, 1 szál torma, 2-3 ek. olaj
A nyersen meghámozott céklát nagyobb lyukú reszelőn megreszeljük. Közé keverjük a finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát, a reszelt tormát és egy kevés páclével meglocsoljuk. Jól összekeverjük, és szorosan üvegekbe tömjük. Legalább 1 hétig állni hagyjuk, ha kell, utána ízesítjük. Mindig csak annyit keverünk össze egy kevés olajjal, amennyit tálalunk.