Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt
burgonya, 10 dkg tisztított, pörkölt amerikai mogyoró, 3 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 dl kefir, ízlés szerint
1-2 evőkanál méz (vagy mesterséges édesítőszer), 1 evőkanál olaj.
A héjában főtt burgonyát
meghámozom, és apró kockákra vágom. A megtisztított pörkölt mogyorót durvára
töröm, vagy nagyobb lyukú darálón ledarálom, és a forró olajon megpirítom.
Ezután a kefirt összekeverem a mogyoróval, a zúzott fokhagymával, a sóval, a
mézzel és a törött borssal, majd a mártást ráöntöm a burgonyára. Jól átkeverem,
és lefedve legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe, addigra összeérnek az
ízei. (Dióval vagy mandulával épp olyan finom.)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.