Hozzávalók: 50 dkg savanyú
káposzta, 2 nagy, savanykás alma, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej
vöröshagyma és 1 csokor snidling), 3 dl savanyúkáposzta-lé, ízlés szerint
porcukor (vagy kevés méz), só, törött fekete bors, 2 evőkanál olaj.
A lecsurgatott savanyú káposztát
apróra vágom, a megmosott, kicsumázott almát, héjastól vékony csíkokra metélem,
és kevés káposztalével meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. A zöldhagymát
tisztítás után zöld szárával együtt vékonyra karikázom, és megsózva hagyom
állni 15 percig. Ezután mély tálban összekeverem az apró káposztát, az almát és
a hagymát. A káposztalébe annyi porcukrot, sót és törött borsot keverek, hogy
kellemesen édeskés-pikáns legyen. Végül belekeverem az olajat is. Ezt az
öntetet rálocsolom a salátára. Jól átforgatom, majd szorosan lefedve (nehogy a
hagymás káposzta illatát egyéb élelmiszerek is átvegyék), a hűtőszekrényben
érlelem 1 napig. Legalább 1 hétig elálló, kellemesen pikáns saláta, amely
egyaránt illik húsos ételekhez és fogyókúrás vacsorasalátának.