Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
fehér fejes káposzta, 2 közepes nagyságú fekete retek, 1 nagy fej lilahagyma,
1/2 dl olaj, ízlés szerint bor- vagy gyümölcsecet, 1 mk. őrölt köménymag, 1
késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só, csipet cukor
Elkészítés: A megtisztított
káposztát vagy legyaluljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. Jól megsózzuk és
összeforgatjuk. A megtisztított és megmosott retket az almareszelő durva fokán
lereszeljük, és ugyancsak megsózzuk. A lilahagymát tisztítás után hajszálvékony
karikákra metéljük, és kevés sóval meghintve, az összes zöldséggel együtt 20
percig hagyjuk állni, majd levéből kissé kicsavarva, nagy salátástálba rakjuk.
A kicsavart sós levet összekeverjük az ecettel, az olajjal és a fűszerekkel,
ezután az öntetet rácsorgatjuk a salátára, összekeverjük, és a tálat szorosan
befedve, legalább fél napra hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízei jól
összeérjenek. Tálalás előtt átkeverjük. Húsféle mellé köret (vagy saláta),
magában, egy pohár kefirrel leöntve vacsora. Elkészítési ideje: kb. 50 perc.