Hozzávalók: 1 kisebb fej édes
fejes káposzta, 4 evőkanál salátaolaj, 1 evőkanál só, ízlés szerint almaecet
vagy borecet, kevés porcukor, 1 mokkáskanál tört köménymag.
A káposztát megtisztítom a külső,
fonnyadt leveleitől, majd az almareszelő durva fokán lereszelem, vagy nagyon
vékony csíkokra felvágom. Mély tálba teszem, rászórom a sót, és alaposan
összeforgatom. Legalább 1 órán keresztül hagyom állni, addigra a só jól
átjárja, a káposzta megpuhul, és kis levet enged. Közben a sós léből annyi
salátaöntetet készítek, hogy az ellepje a káposztát. Kellemesen savanykásnak,
pikánsnak és egyben édeskésnek is kell lennie. Beleszórom az összetört
köménymagot és felforralom. A káposztára öntöm a forró salátalevet, majd 10
percnyi várakozás után összekeverem. Ha kihűlt, jól zárható üvegbe öntöm, és legalább
1 napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt levéből leszűröm, a
salátaolajat rácsorgatom, és az egészet jól összeforgatom. Érdemes belőle
nagyobb adagot is készíteni, mert akár 2 hétig is eláll a hűtőszekrényben, a
salátalében. (Aki szereti a hagymás ízeket, tegyen a salátába 1-2 fej, nagyon
apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, esetleg néhány gerezd zúzott
fokhagymát.)