Hozzávalók 6 személyre: 1 kg
csiperkegomba, 8 fej gyöngyhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma, 60 dkg
paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olaj, 1 teáskanál koriandermag, 3-4
evőkanál almaecet, 1 csomó metélőhagyma, őrölt fehérbors, só.
A megmosott gombát a szárával
együtt vékony szeletekre vágjuk, a hagymát, szintén vékonyra felkarikázzuk, a
fokhagymát szétnyomjuk. Egy magas falú, öblös serpenyőben felforrósítjuk az
olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, hozzáadva a fokhagymát is,
beletesszük a gombát, egészen enyhén megsózzuk és folyton kevergetve, erős
lángon átpirítjuk, de egy percnél ne tovább, hogy ne kezdjen el levet ereszteni
és megfonnyadni a gomba. Tegyük tálba, adjuk hozzá a cikkekre vágott
paradicsomot, sóval, őrölt fehér borssal, mozsárban összetört koriandermaggal,
ecettel ízesítjük, keverjük át jól, a tetejét hintsük meg finomra vágott
metélőhagymával. Igazi íze akkor jön ki, ha kissé langyosan tálaljuk, de
hidegen is fogyasztható