Hozzávalók: 10 dkg lencse, 8
kicsi, nem szétfövő burgonya, 2 csokor zöldhagyma, 1 csokor finomra vágott
snidling, 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet, 4 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb
salátaolaj), 2 kis fej vöröshagyma, só és frissen őrölt fehér bors, ízlés
szerint.
A megmosott és átválogatott
lencsét 2 óráig bő vízben áztatom. Ezután az áztatóvizet leöntöm, és friss
vízben puhára főzöm. (Nem kuktában, mert az apró lencse eltömheti a kukta
szelepét!) Amíg a lencse fő, a héjas burgonyát is megfőzöm. Ezután meghámozom,
és karikákra szeletelem. A zöldhagymát megtisztítom, megmosom, és nagyon
vékonyra karikázom. Mély salátástálban a hagymát, a snidlinget, a burgonyát és
a lencsét összekeverem. A salátaöntethez a sót, a borsot, és az ecetet addig
keverem, amíg a só elolvad benne. Ezután folyamatos keverés közben hozzáöntöm
az olajat. Végül a nagyon finomra reszelt vöröshagymát is belekeverem. A
zöldségeket az öntettel lelocsolom. Aszerint, hogy mi mellé kínálom, hidegen,
vagy melegen is fogyasztható. Hidegen salátaként, önálló vacsorára, vagy
melegen húsféle köretként nemcsak jóízű, de egészséges étel.