Hozzávalók: 1 kicsi, zsenge kínai
kelkáposzta, 1 hosszú szál kígyóuborka, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2
dl frissen kipréselt narancslé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2
evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 diónyi friss gyömbérgyökér (ha nincs, 1
mokkáskanál őrölt gyömbér), só, cukor, mustár, ízlés szerint, 1 csapott
mokkáskanál törött fehér bors.
A salátaöntetet készítem el
először: a narancslevet összekeverem a mustárral, a citromlével, a
szójaszósszal, majd az összezúzott fokhagymával, őrölt fehér borssal és kevés
cukorral ízesítem. A felforrósított olajon megfuttatom a megreszelt gyömbért
(vagy a gyömbérport), és azonnal belekeverem a mártásba. A kínai kel külső,
fonnyadt leveleit letisztítom, és a kemény torzsájával együtt nagyon vékony
metéltre vágom. Megsózom (de nem besózom), és a megreszelt nyers uborkával
hozzáteszem a mártáshoz. Végül a megtisztított és felkarikázott hagymát is
beleteszem. Óvatosan összeforgatom, és befedem. Néhány órára berakom a
hűtőszekrénybe.