Hozzávalók: 2 tojás sárga, 3 dl
olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, 6 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál
só, 2 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors
A mártás készítése előtt,
legalább fél órával, kikészítem a tojást, és az összes többi hozzávalót, hogy
egyformahőmérsékletűvé váljanak. A tojás sárgákat keverőtálba rakom. Néhány
csepp citromlevet és a mustár negyedét ráöntöm, majd az olajat cseppenként
keverem bele. Ha már vajszerű, apránként hozzáöntöm a többi citromlevet és a mustárt.
Beleszórom a sót, a borsot, a cukrot, végül a megtisztított és összezúzott
fokhagymát is hozzáteszem. Addig keverem, amíg egynemű, sűrű, sima mártás lesz
belőle. (Keverőgéppel 3 perc alatt elkészíthető.) Ez a mártás jól záródó
üvegben tárolva, hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll. Felhasználás előtt
hígítható tejföllel, kefirrel, joghurttal, borral, tejszínnel, esetleg kevés
paradicsomlével. Halhoz, húshoz, szárnyashoz, vagy olajban sült, bundázott
zöldségféléhez illik.