4 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál
liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér
bors, 1 evőkanál vegeta
A tejet megmelegítem. Egy magas
falú serpenyőben felolvasztom a vajat, majd rászórom a lisztet. Gyorsan
kevergetve kis lángon, habzásig hevítem, ezután ráöntöm a meleg tejet, és
habverővel folyamatosan kevergetve addig főzöm kis lángon, amíg az egész jól
besűrűsödik. Megborsozom, beleszórom a vegetát, és jól kiforralom. Végül
hozzáadom a megtisztított, és összezúzott fokhagymát, majd a tejfölt is
beleöntöm. Tovább keverve még egyszer felforralom, és a tűzről lehúzom. Melegen
tálalom. Mindenfajta száraz húsféléhez illik, különösen jó a főtt marhahúshoz.
Hús nélkül párolt zöldséggel is tálalható, sőt, sós vízben főtt burgonya, vagy
tésztaféle, például galuska, esetleg zsemlegombóc is tálalható hozzá.