2013. március 27., szerda

Görög karfiolsaláta



Hozzávalók: 1 kg karfiol, 12 kicsi szem hagyma, 3 szál sárgarépa, 6 közepes paradicsom, 2 dl olaj, 4 dl száraz fehérbor, só, 1 babérlevél, néhány szem őrölt koriander, késhegynyi kakukkfű, 1 szem szegfűszeg. 2 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom leve, 2 citromkarika
Az olajban átsütjük (de nem pirítjuk meg) megtisztított kis hagymákat, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a karikákra vágott sárgarépát és a lehéjazott, összetört paradicsomot. Belerakjuk a többi ízesítőt (az egyik csokor petrezselyem és a citrom kivételével), és leöntjük a borral. Fedő alatt 15 percig pároljuk, hogy a karfiol még ropogós maradjon. Ezután szűrőkanállal a zöldfélét tálba szedjük. Visszamaradt levét a felére beforraljuk, a citromlével ízesítjük, és átszűrve a salátára öntjük. Meghintjük a frissen összevagdalt másik csokor petrezselyemmel, a citromkarikákkal díszítjük, és jégbe hűtjük.