Hozzávalók: 1 kg karfiol, 12
kicsi szem hagyma, 3 szál sárgarépa, 6 közepes paradicsom, 2 dl olaj, 4 dl
száraz fehérbor, só, 1 babérlevél, néhány szem őrölt koriander, késhegynyi
kakukkfű, 1 szem szegfűszeg. 2 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom
leve, 2 citromkarika
Az olajban átsütjük (de nem
pirítjuk meg) megtisztított kis hagymákat, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt,
a karikákra vágott sárgarépát és a lehéjazott, összetört paradicsomot.
Belerakjuk a többi ízesítőt (az egyik csokor petrezselyem és a citrom
kivételével), és leöntjük a borral. Fedő alatt 15 percig pároljuk, hogy a
karfiol még ropogós maradjon. Ezután szűrőkanállal a zöldfélét tálba szedjük.
Visszamaradt levét a felére beforraljuk, a citromlével ízesítjük, és átszűrve a
salátára öntjük. Meghintjük a frissen összevagdalt másik csokor
petrezselyemmel, a citromkarikákkal díszítjük, és jégbe hűtjük.