Hozzávalók: 20 dkg lencse, 2 fej
vöröshagyma, só, egy kevés cukor, 1 ek. olaj, 1 pohár tejföl (laskára vágott,
főtt füstölt hús), ecet
Kiválogatjuk a lencsét, alaposan
megmossuk, és leöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Beledobunk egy fej
vöröshagymát, megsózzuk, és nagyon kis lángon puhára főzzük. Még melegen
megöntözzük az ecettel, az ízét csipetnyi cukorral szelídítjük, és így hagyjuk
kihűlni. Ezután leszűrjük, a hagymafejet kidobjuk belőle, és belereszeljük a
másik fej nyers hagymát. Megöntözzük az olajjal, összekeverjük a tejföllel. (Ha
még laskára vágott főtt füstölt húst is keverünk közé, kitűnő hideg
vacsoraételt kapunk.