Hozzávalók: 4 kicsi vagy 2
nagyobb karcsú padlizsán (összesen 60-70 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg
paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 húsleveskocka, só, őrölt
bors, mokkáskanálnyi oregano.
A padlizsánokat megmossuk,
megtörölgetjük, és az oldalukat hosszában behasítjuk, hogy azért egészben
maradjanak. A belsejüket karalábévájóval vagy hegyes késsel kiszedjük úgy, hogy
a héjon ujjnyi vastag réteg maradjon. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis
kockákra vágjuk, és két evőkanál olajon megpároljuk (nem pirítjuk!) majd
hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Két paradicsomot félreteszünk, a többit
lehéjazva kis kockákra vágjuk, és a hagymába forgatjuk, a padlizsánok kivájt,
kisebb darabokra vágott belével együtt. Sóval, borssal, oregánoval ízesítjük,
és kb. tíz percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt
percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt perc múlva
kitörölgetjük, és a párolt hagymát, paradicsomos padlizsánbelsőt a héjakba
visszatöltjük. A megtöltött padlizsánokat tűzálló tálban egymás mellé
fektetjük, a húsleveskockát melléjük morzsoljuk, és a maradék olajat egy deci
vízzel összekeverve rájuk locsoljuk, a félretett két paradicsomot fölszeletelve
a tetejükre rakjuk. A tálat lefödve (vagy alufóliával letakarva) a forró sütőbe
toljuk. A padlizsánokat egy óra hosszat sütjük, majd alaposan behűtjük, és
tálalás előtt kétujjnyi szeletekre vágjuk.