Hozzávalók (6-8 személyre): 350 g
lencse, 250 g zeller (tisztított), 1/2 dl olaj, 2 evőkanál borecet vagy
citromlé, 1 közepes fej hagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 babérlevél, 1-2 evőkanál,
csípős mustár (Dijoni), 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű),
petrezselyem, só, bors. A díszítéshez: néhány retek-, sárgarépa- és/vagy
uborkaszelet. Elkészítés: Az előző este megválogatott, hideg vízbe áztatott
lencsét leöblítjük, hideg vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a szegfűszeggel
megtűzdelt hagymát, a babérlevelet, egy kevés sót és puhára főzzük (arra nagyon
ügyeljünk, hogy ne főjön szét, mert úgy nem gusztusos!), a hagymát
eltávolítjuk, leszűrjük. A zellert egészen vékony csíkokra vágjuk, megöntözzük
a borecettel vagy citromlével, addig érleljük benne, amíg a lencse megfő, akkor
leszűrjük, az "érlelő" borecetet habosra keverjük az olajjal, a
mustárral, a csomborral, ízlés szerint sóval, borssal, végül a petrezselyemmel.
A lencsét és a zellert összekeverjük, hozzáadjuk az öntetet, lefedjük,
félóránként megkeverjük - nem szükséges hidegre tenni - és 2 óra múltán
tálalhatjuk. Retekkel, sárgarépával, uborkával díszítjük.