2013. március 27., szerda

Mustáros lencsesaláta 2.



Hozzávalók (6-8 személyre): 350 g lencse, 250 g zeller (tisztított), 1/2 dl olaj, 2 evőkanál borecet vagy citromlé, 1 közepes fej hagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 babérlevél, 1-2 evőkanál, csípős mustár (Dijoni), 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű), petrezselyem, só, bors. A díszítéshez: néhány retek-, sárgarépa- és/vagy uborkaszelet. Elkészítés: Az előző este megválogatott, hideg vízbe áztatott lencsét leöblítjük, hideg vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, a babérlevelet, egy kevés sót és puhára főzzük (arra nagyon ügyeljünk, hogy ne főjön szét, mert úgy nem gusztusos!), a hagymát eltávolítjuk, leszűrjük. A zellert egészen vékony csíkokra vágjuk, megöntözzük a borecettel vagy citromlével, addig érleljük benne, amíg a lencse megfő, akkor leszűrjük, az "érlelő" borecetet habosra keverjük az olajjal, a mustárral, a csomborral, ízlés szerint sóval, borssal, végül a petrezselyemmel. A lencsét és a zellert összekeverjük, hozzáadjuk az öntetet, lefedjük, félóránként megkeverjük - nem szükséges hidegre tenni - és 2 óra múltán tálalhatjuk. Retekkel, sárgarépával, uborkával díszítjük.