Bab
Mexikóból származik,
Közép- és D-Amerikában sok családnak ma is a bab jelenti a legfőbb
fehérjeforrást.
Európában korábban
csak az un. lóbabot ismerték, de ez egészen más faj.
A bab gyógyító hatásai:
1. terápiás haszna elsősorban
gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjetartalmában
rejlik, ezzel serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a
sejtek,
2. az anyagcsere szabályozója,
3. segít a máj-, vese-,
hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete
babok vese és hólyag betegségeknél),
4. Ázsiában hagyományosan a
tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy
csökkent működésénél használják,
5. elősegíti a víz kiürülését,
6. erősíti a szívműködést,
vérkeringést,
7. hasznos fáradékonyság,
ingerlékenység, nyugtalanság, idegesség esetén.
Provence-i zöldbab
350 g zöldbab, 30 g vaj, 1
hagyma, 2 paradicsom, 0,5 csésze tejszín, só, bors.
Vágjuk kettőbe a babot.
Főzzük 10 percig sós vízben.
Aprítsuk fel a hagymát, és a vajban
pirítsuk meg, tegyük hozzá a szeletekre vágott paradicsomot.
Kevergetés közben adjuk hozzá a
babot, a tejszínt. Kevés sóval, borssal ízesítsük.