Hozzávalók: 80 dkg kemény húsú
tök, 7,5 dkg friss torma, 2 db birsalma, 5 dl fehér borecet, 6,5 dl almabor, 20
dkg barna nádcukor, só, 7,5 dkg mazsola, 2 evőkanál szemes bors, 4-5
babérlevél, 4,5 dkg mustármag.
A tököt vékonyan meghámozzuk,
kimagozzuk, felezzük (a fiatal, Hokkaido töknél a héját is megehetjük, más
fajtánál meg kell pucolnunk), a húsát 4 cm-es nagyságú darabokra vágjuk. A
tormát mossuk, hámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A birsalmát
pucoljuk, felezzük, a magot kivágjuk, és az almát 2-3 cm vastag hasábokra
vágjuk. Az ecetet, az almabort, a nádcukrot és a sót felforraljuk. A tormát és
a tököt hozzáadjuk. Körülbelül 4 percig főzzük, utána hozzáadjuk a birsalmát,
és még 2 percet főni hagyjuk, majd a mazsolát, a szemes borsot, a babérlevelet
és a mustármagot beletesszük. Óvatosan üvegbe töltjük, és 80 °C-os forró
vízfürdőben dunsztoljuk. 20 perc eltelte után légmentesen zárjuk le.