Hozzávalók: 20 dkg mirelit
sárgarépakocka, 20 dkg zsenge mirelit zöldborsó, 20 dkg morzsolt mirelit csemegekukorica,
20 dkg mirelit brokkoli, 2 db közepes nagyságú, piros paradicsompaprika, másfél
dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db közepes nagyságú csemege uborka. 1 kis fej
vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött fehér bors.
Az összes mirelit zöldséget
beleöntöm egy mély tűzálló tálba és ráöntök egy deci vizet. A tálat saját
fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legmagasabb fokozatra
kapcsolom, és tíz percre beállítom. Félidőben a tálat kiveszem, a zöldségeket
megkeverem és a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik, a saláta
mártását elkészítem: a majonézt simára keverem a tejföllel, a megreszelt
vöröshagymával, a nagyon apróra metélt kaporral, a mustárral, a sóval, a
borssal. (A mártást erősen sósnak kell érezni, ugyanis a teljesen sótlan
zöldség hamar beszívja majd.) A mártásba belekeverem még a nagyon apró kockákra
vágott paradicsompaprikát és az uborkát is. A megpárolódott zöldséget további
négy percig hagyom háborítatlanul a sütőben, csak ezután veszem le a fedelét.
Szűrőbe téve a levét hagyom lecsöpögni (nem öntöm ki, mert levest lehet
ízesíteni vele) és kihűtöm, majd belekeverem a mártásba. Jól lefedve legalább
fél napig érlelem a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek. Kiváló vacsora
néhány szelet pirított kenyérrel.