Hozzávalók: 1/2 kg paradicsom, 1
kígyóuborka, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg gomolyasajt, 10 dkg fekete olajbogyó, 1
doboz ringli, 1 dl olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors, 1 csipet majoránna.
A megmosott paradicsomot negyedekre
vágom. Az uborkát csak megmosom, nem hámozom meg, és vékony szeletekre vágom. A
hagymát (ha lila van, az még jobb) karikára, a gomolyát (palóc vagy Sárrét
gyöngye kitűnő ehhez) nagyobb kockára vágom. A feldarabolt hozzávalókat
salátástálba teszem, és hozzáadom a jól lecsöpögtetett olajbogyót és a ringlit.
A marinádhoz az olívaolajat jól elkeverem a citromlével, sóval, borssal és
majoránnával ízesítem, és a salátára öntöm. Óvatosan megkeverem, néhány percre
a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.