Hozzávalók: 1 közepes fej
karfiol, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, 1/3 csésze rizs, 1/3 csomag
szója-granulátum, 1 db tojás, 1/2 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi
pirospaprika, 1-1 késhegynyi hagyma és fokhagymakrém, 1 késhegynyi őrölt bors,
1 teáskanál só.
Elkészítése: A szójagombócokhoz a
granulátumot (ne áztassuk) összekeverjük a teljesen megfőtt rizzsel, a tojással,
a sóval, a borssal, a pirospaprikával, a hagyma és fokhagyma-krémmel, majd
állni hagyjuk. (Ha túl darabosnak tűnik, kevés vizet önthetünk hozzá.) Kb.
másfél liter vízben az ízesítőkkel együtt főzni kezdjük a megtisztított,
szeletelt zöldségeket és a rózsáira szedett karfiolt. Amikor félig megfőtt (kb.
10-15 perc) vizes kézzel apró gombócokat formálunk a szójamasszából, és a fövő
levesbe tesszük, majd 10-15 percig hagyjuk főni. A tejfölt a liszttel és kevés
vízzel simára keverjük, majd a levesbe öntjük.