Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 dl
kefir, 1 dl majonéz, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor snidling vagy
zöldhagyma szár, 1/2 dl fehérbor, 2 evőkanál zselatin, só és őrölt bors, ízlés
szerint, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor.
Előkészítése: a burgonyát héjában
megfőzöm, meghámozom. Vékony karikára, majd kis kockára vágom. A hagymát
felkockázom és megsózom. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl
savanyú levet készítek, amelybe a még forró burgonyát beleteszem. Legalább
harminc percig hagyom benne, közben elkészítem a mártást. A majonézt simára
keverem a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel, és kevés
sóval, borssal ízesítem. Ezután a sós hagymát belekeverem. A zselatint kis
lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és néhány percnyi áztatás után kis lángon,
folyamatos kevergetés közben folyósra olvasztom.
Elkészítése: mély salátástálba
öntöm a mártást, hozzáadom a közben leszűrt burgonyát, és belekeverem a már
csak langyos zselatint. Egy koszorúformát folpack fóliával kibélelek, beleöntöm
a majonézes burgonyát, majd a tetejét is befedem. A hűtőszekrényben
szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt szép tálra borítom, és a tetejét tetszés
szerint feldíszítem. Koszorúforma híján őzgerinc vagy egyéb kerek formát is
használhatunk, az a lényeg, hogy a burgonya jól adagolható, szeletelhető
legyen.