Hozzávalók: 1 kis padlizsán (25
dkg-nyi), 25 dkg kemény, lehetőleg lucullus paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma,
1 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál ecet, 1 mokkáskanál
törött fekete bors, ízlés szerint kevés porcukor.
Az olajat nagyobb serpenyőbe
öntjük és felforrósítjuk. Rátesszük a meghámozott és kis kockákra vágott
vöröshagymát. Megsózzuk, és fedő alatt két percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a
megmosott, szárától megfosztott héjas padlizsánt, amelyet, ugyancsak kockákra vágtunk.
Jól összekeverjük, ismét fedő alatt pároljuk üvegesre. Borssal, zúzott
fokhagymával fűszerezzük, végül belekeverjük a megmosott és kis kockákra vágott
paradicsomot. Éppen csak összeforraljuk, máris lehúzzuk a lángról. A
paradicsomnak nem szabad összeesnie! Az ecettel és a cukorral ízesítjük és
kihűljük. Sokféleképpen tálalható: pirított kenyérrel vacsorasalátaként,
vékonyan megvajazott kenyérre kenve, reszelt sajttal meghintve meleg szendvics
gyanánt; vagy tojással összesütve, rántottaszerűen; esetleg sós vízben főtt
burgonyával, melegen, kevés tejföllel és reszelt sajttal.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.