5 kiló padlizsánt egészben,
sütőben megsütünk (25 perc alatt sül át), majd megtisztítva kockára vágjuk. Fél
liter olajat kb. 2 deci ecettel felforralunk, belevágunk egy kiló vöröshagymát
meg a padlizsánt, és állandóan kevergetve, fél óráig főzzük. Akkora üvegekbe
töltjük, amennyi télire egy-egy alkalommal elegendő. Az üveg tetejére 2
evőkanál olajat öntünk, és lekötve a kamrában hűvös helyen tartjuk. Télen
nemcsak kitűnő saláta, de ünnepi vacsorák előétele is lehet. (Télen - ha
szeretjük - utána ízesíthetjük tálalás előtt, kevés tört fokhagymával, törött
borssal. Az őszi padlizsánsalátához ugyanúgy megsütjük a padlizsánt, mint a
télihez, majd meghámozva fakanállal összetörjük, és egy kiló padlizsánhoz
lassan csurgatunk egy deci olajat, állandóan keverve. Egy csapott evőkanál
hagymapürével, 1-2 gerezd tört fokhagymával és ízlés szerint ecettel ízesítjük.
Jégbe hűtve, paradicsom cikkekkel tálaljuk.