Az uborkát megtisztítva,
meggyaluljuk, besózzuk, és 1-2 óráig állni hagyjuk. Azután kinyomjuk, s több
féleképpen készíthetjük el. Lehet csak ecet és olajjal, akkor elvegyítjük a
salátástálba az ecetet, olajat, kevés cukrot, s bele tesszük a kinyomkodott
uborkát, jól elvegyítjük s elrendezve a tálon, törött bors és paprikával
behintjük, s köröskörül vékony karikára vágott zöldpaprikával díszítjük. Lehet
azután tejfellel elkészíteni, amikor 1 deci sűrű tejfelt a tálban ecettel
elkeverünk, s abba tesszük a jól kinyomkodott uborkát, s tovább úgy járunk el,
mint az előbbinél. Harmadik igen ízletes elkészítése az uborkasalátának francia
mustárral. Egy jó evőkanál mustárt előbb egy kis olajjal a tálban elkeverünk,
azután ecettel hígítva kis porcukrot teszünk hozzá, ami épen annyi legyen a
salátáknál, hogy enyhítse az ecet túl savanyúságát. Ha mindent jól
elvegyítettünk beletesszük az uborkát s ezt is úgy díszítjük, mint az
előbbieket. Nagyon jó ízt ad az uborkasalátának kevés fokhagyma, amit vagy
nagyon finomra vagdalva teszünk a tálba az ecet keverékhez, vagy csak a
szétnyomott fok-hagymát ecetbe áztatjuk, s ezt az ecetet átszűrve használjuk a
saláta