Hozzávalók: 6-800 g zsenge
padlizsán Az öntethez: 5-6 gerezd fokhagyma, 50 g darált dió, 4 ek. salátaolaj,
2 ek. salátaecet, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem Nagyon fontos,
hogy apróbb, feszes bőrű, zsenge padlizsánt vásároljunk!
Megmossuk, szárazra töröljük,
tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára
sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc). Miután kivettük a
sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a
héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa
vagy műanyag legyen!), ha langyosra hűlt, vékonyan felkarikázzuk. A zúzott
fokhagymát a darált dióval, a petrezselyemmel, az olajjal, az ecettel és ízlés
szerint sóval, borssal (eredetileg erősen borsozzák!) kikeverjük.