Hozzávalók: 2 kg közepes
nagyságú, kovászolni való salátauborka, 1 csokor kaporszár vagy felmagzott
kapor, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg félbarna vagy barna kenyér, 2 ek. só
Elkészítés: Az uborkákat
gondosan megmossuk. Ha szükséges, kefével sikáljuk le róla a homokos
szennyeződést, mert nincs kellemetlenebb, mint amikor a homok ropog a fogunk
alatt! Háromliteres üvegbe szépen elhelyezzük a hosszában bevagdosott
uborkákat. Beledugdossuk a megmosott kaporszálakat, és az elforgácsolt,
tisztított fokhagymagerezdeket is beleszórva, a tetejére tesszük a darabokra
vágott kenyeret. Kétliternyi vizet forralunk, és beleszórjuk a sót. Elég sós,
ha a felforralt sós vizet megkóstolva erősen sósnak érezzük. Ha a víz felforrt,
az uborkára ráöntjük. (Merőkanalanként a kenyérre csurgatjuk a sós levet, hogy
az teljesen átnedvesedjék.) Kis tányérkát vagy egy alufóliadarabot ráteszünk az
üveg tetejére, és meleg, napos helyre állítjuk. Három, négy nap múlva (a
hőmérséklettől függően) megérik. Ha a leve már egészen zavaros, egy uborkát
megkóstolunk. Ha jó, az uborkákat kivesszük az üvegből, folyó hideg víz alatt
megmossuk, és beletesszük olyan kisebb üvegekbe, amelyek elférnek a
hűtőszekrényben. A levet finom szűrőn átengedjük, majd az üvegekbe rakott
uborkára ráöntjük. Az üveget jól lezárjuk, nehogy az uborka illata
"beterítse" az egész hűtőszekrényt. Az ily módon készített kovászos
uborka legalább három hétig minőségromlás (puhulás) nélkül eláll a
hűtőszekrényben. Elkészítési ideje: kb. 30 perc.