Hozzávalók: fél kg lencse, 3
evőkanál liszt, 2 fej fokhagyma, 3 db tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1
kávéskanál vaj, 1 csokor petrezselyem, 2 db babérlevél, 1 teáskanál só, vegeta.
Elkészítése: A lencsét 10 órán át
vízben áztatjuk, majd babérlevéllel, sóval és vegetával puhára főzzük (kb. 20
perc). Közben a tojássárgákat kikeverjük a liszttel és két kanál
zsemlemorzsával (kis vízzel könnyíthetjük a keverést). Hozzáadjuk a lencsét (a
babérlevél nélkül) és az apróra vágott petrezselymet. A tojásfehérjéket kemény
habbá verjük és belekeverjük a lencsébe. Egy hosszúkás tortasütő formát
kivajazunk, morzsával megszórjuk, és beletöltjük a masszát. Többször
megütögetjük az oldalát, hogy levegő ne maradjon az anyag alatt. Megszórjuk
morzsával és sütőben, közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt pálcikára
nem ragad rá a massza. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd tálra borítjuk.
Felszeletelve, vajban sült hagymával tálaljuk.