2013. június 30., vasárnap

Laktató vacsorasaláta




Elkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók 4 személvre: 1 kg burgonya, 13 dkg lencse, 1 kis doboz (425 ml) körszeletes ananászbefőtt 1 csomó zöldhagyma, 4 dl zöldséges erőleves (kockából is készülhet) 3 dl joghurt, 3 evőkanál majonéz 4 evőkanál citromlé só, fehér bors curry
Elkészítés: A burgonyát megmossuk és forrásban lévő, sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk. Ha már kihűlt, karikára vágjuk. A lehetőleg előző este átválogatott és beáztatott lencsét leöblítjük, majd a zöldséges erőlevesben 20-30 perc alatt puhára főzzük. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Kb. 4 evőkanálnyit összekeverünk 3 evőkanál citromlével, megöntözzük vele a felkarikázott burgonyát, majd legalább 10 percig állni hagyjuk. Közben a lencsét lecsöpögtetjük, a zöldhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk. Ízlés szerint forrásban lévő, sós vízben 1-2 percig előfőzzük. A körszeletes ananászt apró, falatnyi darabokra vágjuk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, a maradék citromlével és 2-3 evőkanál ananászlével. Sóval, fehér borssal és curryval ízesítjük. A marinált burgonyát, a lecsöpögtetett lencsét, az ananászdarabokat és a zöldhagymát nagy salátástálban összevegyítjük. Leöntjük az ízesített majonézmártással, óvatosan összekeverjük, és kínálás előtt legalább 1 órát érleljük.