Narancsos sonkasaláta 1.
35 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt
sonka vagy egyéb főtt füstölt hús csont nélkül, 2 nagy narancs, 1 narancs
nagyságú zellergumó, 1 dl majonéz, 1 dl tejszín, 1 teáskanál tárkonylevél, só,
2 ecetes uborka, törött bors, ízlés szerint, 1 teáskanál mustár
A zellert megtisztítjuk, és a
főtt füstölt hússal együtt vékony metéltre vágjuk; majd a zellert forrásban
lévő sós vízben 5 percig főzzük, ezután levétől leszűrjük, és összekeverjük a
sonkával. Az ecetes uborkát almareszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a sonkás
zellerhez. A narancsokat meghámozzuk. Az egyik levét kicsavarjuk, a másikat
gerezdekre szedjük, és kis kockákra vágjuk. A narancslevet elkeverjük a
majonézzel, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonylevelet, ízesítjük sóval, törött
borssal, mustárral, majd óvatosan belekeverjük a tejszínből vert kemény habot.
Ezután minden hozzávalót összekeverünk; 2-3 órányi hűtés után kínáljuk a
salátát.
Narancsos sonkasaláta 2.
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt
sonka vagy nem zsíros tarja, 3 db nagyobb narancs, 2 közepes nagyságú ecetes
uborka, 1 alma nagyságú zellergumó, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1
csokor petrezselyemzöld, citromlé, só ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér
bors, 1 teáskanál mustár.
A megtisztított, meghámozott és
gyufaszálnyi csíkokra vágott zellert tésztaszűrőbe teszem, és belemerítem egy
sós, forrásban levő vízzel teli fazékba. Majd az újraforrástól számított 3
percig főzöm. A szűrőt kiemelve a fazékból, lecsöpögtetem a zellert.
Salátástálba öntöm. Hozzárakom az almareszelőn lereszelt ecetes uborkát, és a
metéltre vágott főtt sonkát. A narancsot meghámozom, és fehér bundáját az
utolsó darabkáig leveszem, különben előfordulhat, hogy keserű lesz a saláta.
Gerezdekre szedem a narancsot, majd a gerezdeket kis kockákra vágom. A tejfölbe
belekeverem a citromlevet, a sót, az őrölt fehér borsot, a mustárt és
megmosott, lecsöpögtetett, nagyon finomra vágott snidlinget,
petrezselyemzöldet, majd ráöntöm a zelleres-sonkás narancsra. Jól megkeverem.
Lefedve a hűtőszekrényben érlelem néhány órán át.