Hozzávalók 4 személyre: 1 szál
kígyóuborka, 2 csokor hónapos retek, 4 nagy, héjában főtt burgonya, 15 dkg
tehéntúró, 2 dl kefir, 1 csokor kapor, 1 csapott mk. törött fehér bors, 1 tk.
cukor (vagy egy csepp folyékony édesítő), ízlés szerint só
Elkészítés: Először a saláta
mártását készítjük el. A kefirt simára keverjük az áttört tehéntúróval, majd
sóval, fehér borssal és a finomra metélt kaporral ízesítjük. Ez után annyi
cukrot keverünk bele, hogy éppen csak pikáns, de ne legyen édes. A megmosott
uborkát héjastól lereszeljük a reszelő legdurvább fokán, majd a burgonyát kis
kockákra, a megmosott retket pedig nagyon vékony karikákra aprítjuk. Az egészen
gyengén megsózzuk (nem besózzuk), és 10 perc múlva a mártással óvatosan
átforgatjuk. Egy-két órai hűtés után néhány szelet barna kenyérrel tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.