2013. június 14., péntek

Újburgonya-saláta




Hozzávalók: 50 dkg apró szemű újburgonya, 2 csokor piros, hónapos retek, 4 db kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma (zöld szárával együtt), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 dl kefir, kevés só, fél citrom leve, csipet cukor, 3 evőkanál salátaolaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A kefirt simára keverem az olajjal, a törött borssal, a citromlével és a cukorral, majd belekeverem a reszelt rokfort felét és a zöldhagyma megmosott, nagyon vékonyra karikázott zöld szárát. Szorosan lefedve jól lehűtöm. Közben az újburgonyát sós vízbe teszem, majd negyed óráig hagyom ázni, így könnyebben lejön a héja. A megtisztított apró burgonyaszemeket egyben hagyom és sós, forrásban lévő vízbe téve az újraforrástól számított öt-nyolc percig főzöm (a burgonyaszemek nagyságától függően). Közben a piros retket szárától megtisztítom, megmosom, és héjastól vékony karikákra vágom. Ezután a leszűrt burgonyát is felkarikázom, majd az egészet összekeverem a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott zöldhagymával. Ráöntöm a mártást, és jól átforgatva hagyom teljesen kihűlni. Lefedve érlelem néhány órán keresztül a hűtőszekrényben. Közvetlen tálalás előtt keverem hozzá a felszeletelt paradicsomot és azonnal kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.