Hozzávalók: 50 dkg fehér fejes
káposzta, 2 közepes nagyságú fekete retek, 1 nagy fej lilahagyma, fél dl olaj,
ízlés szerint bor- vagy gyümölcsecet, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, késhegynyi
törött fekete bors, ízlés szerint só és csipet cukor.
A megtisztított káposztát vagy
legyaluljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. Jól megsózzuk és összeforgatjuk. A
megtisztított és megmosott retket az almareszelő durva fokán lereszeljük, és
ugyancsak megsózzuk. A lilahagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra
metéljük, és kevés sóval meghintve, az összes zöldséggel együtt 20 percig
hagyjuk állni, majd levéből kissé kicsavarva, nagy salátástálba rakjuk. A
kicsavart sós levet összekeverjük az ecettel, az olajjal és a fűszerekkel,
ezután az öntetet rácsorgatjuk a salátára, összekeverjük, és a tálat szorosan
befedve, legalább fél napra hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízei jól
összeérjenek. Tálalás előtt átkeverjük. Húsféle mellé köret (vagy saláta),
magában, egy pohár kefirrel leöntve vacsora. Elkészítési ideje: kb. 50 perc.