Hozzávalók: 60 dkg kínai kel, 40
dkg kemény, apró paradicsom, 2 dl ketchup, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só és cukor, 1 mokkáskanál
törött fekete bors.
A kínai kelt leveleire szedve
megmossuk, lecsöpögtetjük, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. (A kemény
torzsarészeket az almareszelő durva fokán lereszeljük.) Megsózzuk és
félretesszük. A ketchupba belekeverjük az olajat, a sót és a borsot, majd annyi
cukorral szelídítjük a paradicsomlé savanyú ízét, hogy kellemesen
édeskés-pikáns legyen. Ezután belekeverjük a megtisztított és lereszelt vagy
nagyon finomra metélt vöröshagymát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és
felaprított petrezselyemzöldet. A kelre ráöntjük a paradicsomos öntetet, és
alaposan összekeverve, jól behűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a megmosott
paradicsomokat nagyon vékony gerezdekre vágjuk. A tányérokra adagolt saláta
tetejére rakjuk, és pirított barnakenyér-szeletekkel kínáljuk. Elkészítési
ideje: kb. 45 perc.