Hozzávalók: 1 vékony, hosszúkás
padlizsán, 2 fej vöröshagyma, fél dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd
fokhagyma, ízlés szerint ecet, só, törött bors, kevés cukor.
A megmosott padlizsánt ujjnyi
vastag karikákra vágjuk, a karikákat pedig csíkokra aprítjuk. Jól megsózzuk, és
20 percig hagyjuk állni. Közben a hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra
metélve ugyancsak megsózzuk. A salátaléhez fél dl-nyi ecetet elkeverünk kevés
vízzel, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott
fokhagymát, a sót és a borsot. A padlizsáncsíkokat szűrőkanálban leöblítjük sós
levétől, majd leszárítjuk, és a felforrósított olajon hirtelen mindkét oldalán
megsütjük. Még forrón beletesszük az ecetes salátalébe. Ezután belekeverjük a
hagymát, levével együtt. A salátát jól összekeverjük, és hagyjuk, hogy
kihűljön. Befedve betesszük a hűtőszekrénybe, és legalább fél napig érleljük.
Mindenféle húsétel mellé kitűnő, de magában is fogyasztható pikáns saláta.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.