2013. június 30., vasárnap

Párizsi saláta



Párizsi saláta 1.

15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg párizsi (vagy krinolin, vagy szafaládé), 2 nagy fej vöröshagyma, só, ecet, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1-1 késhegynyi őrölt koriander és őrölt mustármag
A megtisztított vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom és besózom. 30 percig hagyom a sóban. Közben a bőrétől megfosztott felvágottat vékony csíkokra aprítom. 2 dl-nyi salátalevet készítek ecettel, cukorral és a fűszerekkel. Felforralom, majd ráöntöm a felvágottra. Ezután a hagymát gyengén kicsavarom a sóból, és a párizsihoz keverem. Az egészet jól összeforgatom, salátástálba öntöm, és lefedve érlelem néhány órán át.

Párizsi saláta 2.

30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg párizsi (vagy krinolin, vagy szafaládé), 2 db savanykás alma, 1 kisebb alma nagyságú zellergumó, ecet, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 2 evőkanál olaj
A megtisztított és meghámozott zellert vékonyka hasábokra vágom és forrásban levő sós vízbe dobva, az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. Az almát megmosom, kicsumázom, majd héjastul ugyancsak kis hasábokra vágom, a bőrétől megfosztott párizsit pedig csíkokra metélem. Ecettel, sóval, cukorral, őrölt borssal 2 dl-nyi salátalevet készítek, hozzáadom az olajat, és rálocsolom a salátástálba öntött összes hozzávalókat. Jól átforgatom, és legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. A saláta alkalmas fogyókúrás vacsorának.

Párizsi saláta 3.

15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg párizsi (vagy krinolin, vagy szafaládé), 2 db ecetes uborka, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 10 dkg ementáli sajt, 1 alma, 1 teáskanál mustár, citromlé, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint.
A párizsit lebőrözöm, és vékonyka csíkokra vágom, az almát megmosom, kicsumázom, és kis kockákra vagdalom, az ecetes uborkát lereszelem, a zöldhagymát pedig tisztítás után zöldjével együtt felkarikázom. Megsózom, és 10 percig hagyom állni. A sajtot kis kockákra metélem. A majonézt összekeverem a tejföllel, a mustárral, ízesítem citromlével, sóval, cukorral és az őrölt fekete borssal, majd beleteszem a saláta összes hozzávalóit. Jól összekeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy ízei jól összeérjenek.