2013. június 30., vasárnap

Majonézes ribiszkesaláta




15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg piros, fekete, fehér ribiszke (vegyesen, tisztán, leszemezve mérve), 15 dkg juhtúró, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 1 púpozott teáskanál mustár, fél citrom leve, só, cukor és őrölt fehér bors, ízlés szerint, salátalevelek Először elkészítem a mártást. A majonézt simára keverem a tejföllel, a juhtúróval, a mustárral, a tormával, a sóval, a citromlével, a cukorral és az őrölt fehér borssal. Ebbe forgatom bele nagyon óvatosan - hogy a szemek el ne pattanjanak - a leszemezett, megmosott és szárazra csurgatott ribiszkét. (A favilla kevésbé töri össze, mint a fém.) Jól lehűtve, megmosott, leszárított salátalevelekkel bélelt talpas poharakban tálalom. Rendkívül finom ízhatást érhetek el, ha néhány szelet sós lazacot, vagy olajától lecsöpögtetett apró szardíniát, esetleg pár kanálka kaviárt kínálok hozzá pirított péksüteménnyel.