2013. június 30., vasárnap

Mogyorós burgonyasaláta



Mogyorós burgonyasaláta 1.

50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 10 dkg sós mogyoró (vagy mogyoró és 1 teáskanál só), 10 dkg angolszalonna, 2-3 evőkanál borecet, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 dl kefir, só
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Megöntözzük a borecettel és megsózzuk. Az angolszalonnát csíkokra metéljük, zsírját kiolvasztjuk és lelocsoljuk vele a burgonyát. A majonézt, a tejfölt, a kefirt és a darált mogyorót összekeverjük, majd a már kihűlt burgonyára öntjük. Jól összeforgatjuk, és hűtőszekrényben jéghidegre hűtjük. Tálalás előtt még egyszer átkeverjük. Készíthetjük sós mandulával is.

Mogyorós burgonyasaláta 2.

Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 10 dkg tisztított, pörkölt amerikai mogyoró, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 dl kefir, ízlés szerint 1-2 evőkanál méz (vagy mesterséges édesítőszer), 1 evőkanál olaj.
A héjában főtt burgonyát meghámozom, és apró kockákra vágom. A megtisztított pörkölt mogyorót durvára töröm, vagy nagyobb lyukú darálón ledarálom, és a forró olajon megpirítom. Ezután a kefirt összekeverem a mogyoróval, a zúzott fokhagymával, a sóval, a mézzel és a törött borssal, majd a mártást ráöntöm a burgonyára. Jól átkeverem, és lefedve legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe, addigra összeérnek az ízei. (Dióval vagy mandulával épp olyan finom.) Elkészítési ideje: kb. 60 perc.