Mogyorós burgonyasaláta 1.
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 10
dkg sós mogyoró (vagy mogyoró és 1 teáskanál só), 10 dkg angolszalonna, 2-3
evőkanál borecet, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 dl kefir, só
A burgonyát héjában megfőzzük,
még melegen meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Megöntözzük a borecettel és
megsózzuk. Az angolszalonnát csíkokra metéljük, zsírját kiolvasztjuk és
lelocsoljuk vele a burgonyát. A majonézt, a tejfölt, a kefirt és a darált
mogyorót összekeverjük, majd a már kihűlt burgonyára öntjük. Jól összeforgatjuk,
és hűtőszekrényben jéghidegre hűtjük. Tálalás előtt még egyszer átkeverjük.
Készíthetjük sós mandulával is.
Mogyorós burgonyasaláta 2.
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt
burgonya, 10 dkg tisztított, pörkölt amerikai mogyoró, 3 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 dl kefir, ízlés szerint
1-2 evőkanál méz (vagy mesterséges édesítőszer), 1 evőkanál olaj.
A héjában főtt burgonyát
meghámozom, és apró kockákra vágom. A megtisztított pörkölt mogyorót durvára
töröm, vagy nagyobb lyukú darálón ledarálom, és a forró olajon megpirítom.
Ezután a kefirt összekeverem a mogyoróval, a zúzott fokhagymával, a sóval, a
mézzel és a törött borssal, majd a mártást ráöntöm a burgonyára. Jól átkeverem,
és lefedve legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe, addigra összeérnek az
ízei. (Dióval vagy mandulával épp olyan finom.) Elkészítési ideje: kb. 60 perc.