60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 6 db tojás, 5 dkg
vaj, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 púpozott evőkanál mustár, 2 dl majonéz, 1
dl sűrű tejföl, 2 evőkanál száraz fehérbor, 0,5 dl tej, 1 teáskanál
zselatinpor, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint, 1 késhegynyi őrölt
fekete bors, salátalevelek
A tojásokat keményre főzöm és
meghámozva hosszában félbevágom. Sárgájukat még melegen habosra keverem a
vajjal, a szardellapasztával, a mustárral, az őrölt fekete borssal és a zúzott
fokhagymával. A fél tojásfehérjéket megpúpozva megtöltöm a szardellás-mustáros
krémmel. A salátaleveleket megmosom, leszárítom, és egy lapos tálra vagy
tálcára terítem. Egy centiméteres hézagokat hagyva, a töltött tojásokat a
töltelékkel lefelé fordítva (tehát a tojásfehérje domborulata felfelé álljon)
teszem a salátalevelekre, szép sorban. Hűtőszekrénybe téve jól lehűtöm. Közben
a mártást is elkészítem. A majonézbe belekeverem a tejfölt, a bort, a kevés sót
és a csipetnyi cukrot, valamint a mustárt. Kis lábosba szórom a zselatinport,
ráöntöm a tejet, és kis lángon addig keverem, amíg a zselatin feloldódik. Ha
kihűlt, hozzákeverem a majonézes mártáshoz, és a hűtőszekrényből kivett
tojásokra locsolom. Visszatéve a hűtőszekrénybe addig hűtöm, amíg a majonéz
kocsonyássá dermed a tojások tetején.