2013. június 30., vasárnap

Padlizsánsaláta




60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú padlizsán, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 kicsi, kemény almaparadicsom, 1 mokkáskanál törött bors, só ízlés szerint, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé
A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd a forró sütőben héjastól 30 percig sütjük. Közben a paradicsomot egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, és negyedekbe vágjuk. A vöröshagymát és a hámozott sült padlizsánt megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát az olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a padlizsánkockákat hozzátéve néhány percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát és a paradicsomszeleteket, megborsozzuk, és fedő alatt pár percig együtt sütjük. Amikor már zsírjára sült, megöntözzük a citromlével, jól átkeverjük, és üvegtálba tesszük. Ha kihűlt, lefedjük, és hűtőszekrényben hűtjük néhány órán keresztül.
Paradicsomba töltött nyelvsaláta Hozzávalók: 8 közepes méretű paradicsom, 20 dkg füstölt nyelv, 1 kis tubus majonéz, 1 alma, 2 szem héjában főtt burgonya, 2 kis csemegeuborka, petrezselyem, mustár, őrölt bors, só. A majonézt mustárral, kevés sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel összekeverjük, és beleforgatjuk a metéltre vágott almát, burgonyát, uborkát, nyelvet. A paradicsomok tetejéből egy kalapnyit levágunk, a magjukat kikanalazzuk, és beletöltjük a salátát. A tetejüket petrezselyemmel díszítjük. Tálaláskor megmosott, leszárított salátalevelet teszünk a tányérra, arra helyezzük a paradicsomokat.