60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú
padlizsán, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 kicsi, kemény
almaparadicsom, 1 mokkáskanál törött bors, só ízlés szerint, 4 evőkanál olaj, 1
teáskanál citromlé
A padlizsánt megmossuk,
letörölgetjük, majd a forró sütőben héjastól 30 percig sütjük. Közben a
paradicsomot egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, és
negyedekbe vágjuk. A vöröshagymát és a hámozott sült padlizsánt megtisztítjuk,
kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát az olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a
padlizsánkockákat hozzátéve néhány percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra
zúzott fokhagymát és a paradicsomszeleteket, megborsozzuk, és fedő alatt pár
percig együtt sütjük. Amikor már zsírjára sült, megöntözzük a citromlével, jól
átkeverjük, és üvegtálba tesszük. Ha kihűlt, lefedjük, és hűtőszekrényben
hűtjük néhány órán keresztül.
Paradicsomba töltött nyelvsaláta
Hozzávalók: 8 közepes méretű paradicsom, 20 dkg füstölt nyelv, 1 kis tubus
majonéz, 1 alma, 2 szem héjában főtt burgonya, 2 kis csemegeuborka,
petrezselyem, mustár, őrölt bors, só. A majonézt mustárral, kevés sóval,
borssal, finomra vágott petrezselyemmel összekeverjük, és beleforgatjuk a
metéltre vágott almát, burgonyát, uborkát, nyelvet. A paradicsomok tetejéből
egy kalapnyit levágunk, a magjukat kikanalazzuk, és beletöltjük a salátát. A
tetejüket petrezselyemmel díszítjük. Tálaláskor megmosott, leszárított
salátalevelet teszünk a tányérra, arra helyezzük a paradicsomokat.