60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 20 dkg
reszelt márványsajt, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 nagy savanyú alma, 3 evőkanál
olaj, ecet, mustár, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 csokor
snidling, salátalevelek
A gombát megtisztítom, megmosom,
és vastag szeletekre vágom. Annyi sós, forrásban levő vízbe teszem, amennyi
szűken ellepi, és az újraforrástól számított 8 percig főzöm. Ezután leszűröm.
Közben a vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra vágom. Megsózom, és 15
percig hagyom a sóban. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastul kis kockákra
vágom. Kevés ecettel meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. Elkészítem a
salátaöntetet: az olajat, a mustárt, 0,5 dl vizet ízlés szerinti ecettel,
sóval, cukorral elkeverek. Salátástálba öntöm a főtt gombát, az almakockákat, a
sóból gyengén kicsavart vöröshagymát, a finomra metélt snidlinget, a borsot és
a reszelt márványsajtot, majd rálocsolom a salátaöntetet. Összekeverem, és
lefedve teszem a hűtőszekrénybe két órára. Közvetlenül tálalás előtt a
salátaleveleket megmosom, leszárítom, és kibélelek velük négy mélyebb tálkát.
Elosztom bennük a márványsajtos gombasalátát és édeskés péksüteménnyel kínálom.