Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg
salátauborka (vagy kígyóuborka), 1 kis fej kemény saláta, 4 tojás, 2 közepes
fej vöröshagyma (vagy lilahagyma), 2 dl tejföl, 3 ek. olaj, 3 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint alma- vagy borecet, cukor, só, törött bors, piros fűszerpaprika,
mustár
Elkészítés: A megmosott tojásokat
keményre főzzük, majd meghámozzuk, és negyedekre vágjuk. Az ugyancsak megmosott
és letörülgetett, héjas uborkákat az uborkagyalun legyaluljuk és megsózzuk (de
nem besózzuk). A salátát leveleire szedjük, és vékony csíkokra vágjuk, vagy
kézzel darabokra tépkedjük. A hagymát meghámozzuk, és finomra összevágjuk. A
tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a pirospaprikát, a
mustárt, az ecetet és az olajat, majd a mártást salátástálba öntjük. Rárakjuk
az uborkát, a fejes salátát és a hagymát, ezután az egészet alaposan
összeforgatjuk. A tetejére halmozzuk a tojás-negyedeket, és a tálat befedve, a
hűtőszekrényben jól lehűtjük. Pirított barnakenyér-szeletekkel fogyasztható.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.