2013. június 14., péntek

Tojásos uborkasaláta




Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg salátauborka (vagy kígyóuborka), 1 kis fej kemény saláta, 4 tojás, 2 közepes fej vöröshagyma (vagy lilahagyma), 2 dl tejföl, 3 ek. olaj, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint alma- vagy borecet, cukor, só, törött bors, piros fűszerpaprika, mustár
Elkészítés: A megmosott tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, és negyedekre vágjuk. Az ugyancsak megmosott és letörülgetett, héjas uborkákat az uborkagyalun legyaluljuk és megsózzuk (de nem besózzuk). A salátát leveleire szedjük, és vékony csíkokra vágjuk, vagy kézzel darabokra tépkedjük. A hagymát meghámozzuk, és finomra összevágjuk. A tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, a pirospaprikát, a mustárt, az ecetet és az olajat, majd a mártást salátástálba öntjük. Rárakjuk az uborkát, a fejes salátát és a hagymát, ezután az egészet alaposan összeforgatjuk. A tetejére halmozzuk a tojás-negyedeket, és a tálat befedve, a hűtőszekrényben jól lehűtjük. Pirított barnakenyér-szeletekkel fogyasztható. Elkészítési ideje: kb. 25 perc.