30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 8 tojás, 50 dkg apró,
kemény paradicsom, 2 dl sűrű tejföl, 1 evőkanál mustár, 4 gerezd fokhagyma,
késhegynyi őrölt babérlevél, só, őrölt fekete bors, ecet, cukor, ízlés szerint
Fél l vízbe ízlés szerint teszek
ecetet, sót, cukrot, babérlevelet (jó savanyúnak kell lennie) és felforralom. A
feltört nyers tojásokat óvatosan, egyenként beleeresztem a forrásban levő vízbe
úgy, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjék meg (mint amikor savanyú
tojáslevest főzök). Nem keverem meg, nehogy a tojások szétfussanak, 8-10
percnyi főzés után leszűröm és nyolcadokba vágom. Még melegen belekeverem az
előzőleg elkészített mártásba, amihez a tejfölbe teszem a mustárt, a sót, a
cukrot, a tisztított, zúzott fokhagymát, kevés ecetet és az őrölt fekete
borsot. Jól összekeverem, majd beleforgatom a megmosott, letörülgetett és
negyedekbe vágott paradicsomot. Óvatosan összekeverem, és salátástálba téve
lefedem. Egy-két órára beleteszem a hűtőszekrénybe és hidegen kínálom. Pirított
kenyérszeleteket adok hozzá.