50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 szép birsalma (vagy
birskörte), 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros, egyéb füstölt hús), 1
csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál
mustár, só, cukor, citromlé, őrölt fehér bors, ízlés szerint, 2 összetört
szegfűszeg
A birsalmát megtisztítom,
kicsumázom, és gerezdekre vágom. Azonnal kevés vízbe teszem, és sóval,
csipetnyi cukorral felforralom. 1-2 percnyi főzés után leszűröm, és kis
kockákra vágom. A füstölt sonkát ugyancsak apró kockákra vágom, a megtisztított
zöldhagymát zöldjével együtt felkarikázom. A majonézt simára keverem a
mustárral, a tejföllel, a sóval, az őrölt fehér borssal, a citromlével. A
birsalma főzővizéből 4 evőkanálnyiba szórom a szegfűszeget, és felére
beforralom. Ezt a szegfűszeges levet hozzákeverem a mártáshoz, ízlés szerint
kevés cukorral ízesítem, majd hozzákeverem a birsalma- és sonkakockákat,
valamint a zöldhagymát. Összekeverem, és hűtőszekrényben érlelem néhány órán
át. A savanykás-pikáns gyümölcs remekül kiegészíti a sós sonka ízét.