Hozzávalók: 40 dkg kovászos
uborka (vagy 4 nagy kovászos uborka), 40 dkg kemény, apró paradicsom, 2 dl
kefir, 10 dkg krémsajt, fél dl kovászosuborka-lé, 1 csokor kapor, 2 evőkanál
olaj, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi só, csipetnyi cukor.
Az öntethez a kefirt simára
keverjük az olajjal, a krémsajttal, az uborkalével, majd hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát és a megmosott, nagyon finomra aprított kaprot. Az öntetet jól
behűtjük. A kovászos uborkákat meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A
paradicsomot megmossuk, és ugyancsak felkockázzuk, majd egy salátástálban jól
összekeverjük. Hozzáadjuk a megtisztított és egy centis darabkákra vágott
zöldhagymát, majd a saláta tetejére ráöntjük az öntetet. Átforgatjuk, és
befedve tesszük be a hűtőszekrénybe egy-két órára. Különösen a nyári, meleg
napokon üdítő, könnyű, vitamindús vacsora, vagy hideg hús mellé köret.
Elkészítési ideje: kb. 35 perc.