60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 nagyobb kovászos
uborka, 4 kemény paradicsom, 2 pár virsli, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával
együtt, 25 dkg zsenge zöldbab, 1 kígyóuborka, 20 dkg juhsajt, 1 cső hegyes-erős
zöldpaprika. 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 2 dl kovászosuborka-lé, 4
evőkanál olaj, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint
Az uborkalébe belekeverek
csipetnyi sót, csipetnyi cukrot és az őrölt fehér borsot. Egy másik edénybe
beleteszem a lebőrözött virslit, ráöntök kevés vizet, és forráspontig hevítem.
Ezután a tűzforró virslit kiveszem a léből, felkarikázom, és amúgy forrón
beleteszem a fűszerekkel ízesített kovászosuborka-lébe. Legalább 60 percig
áztatom benne, hogy a virsli átvegye a fűszeres salátalé ízét. Közben a
kovászos uborkát, a megmosott kígyóuborkát és a paradicsomot kis kockákra
vágom. A megmosott és megtisztított zöldbabot eltördelem, és forrásban levő sós
vízben 5 percig főzve leszűröm, majd hozzáteszem a többi feldarabolt
zöldséghez. A juhsajtot nagy lyukú reszelőn lereszelem, a megmosott hegyes
paprikát pedig hajszálvékonyra karikázom. A megtisztított zöldhagymát -
zöldjével együtt - ugyancsak vékony karikákra vágom és megsózom. Az összes hozzávalót
a salátalében úszó virslihez keverem, rácsorgatom a zúzott fokhagymával
elkevert olajat, rászórom a megmosott és leszárított, finomra vágott kaprot,
majd alaposan átforgatom az egészet. Lefedem, és hűtőszekrénybe teszem legalább
három órára, de előző nap is el lehet készíteni. Tálalás előtt még egyszer
megkeverem. Kitűnő fogyókúrás vacsorának is (olaj nélkül).